Ki hallott már ilyenről? Miért kellene a kapát beáztatni? Pedig igaz! Nagyapáink módszere még most is rendkívül hasznos lehet, ha új kapa vásárlásában gondolkozik. Mutatjuk, hogyan kezdjen neki!
Kerti szerszámok vásárlása
Amikor rászánja magát, hogy új kerti szerszámokat vásárol, akkor az elsőszámú szempont, hogy honnan szeretné őket beszerezni. Amennyiben rendelkezik teherautóval vagy nagyobb személyautóval, úgy személyesen is elautózhat a kiválasztott darabokért. Sokan azonban ezt a lehetőséget nem engedhetik meg maguknak. Ilyenkor jó megoldás, ha webshopok kínálatából válogatja össze a szükséges termékeket, mert így azokat a futárszolgálat egészen a kapujáig szállítja.
Az új kapák vásárlásánál sincs ez másképp. Online barkácsboltunk kínálatából előre összeszerelt változatokban tudja megrendelni kiszemeltjeit. A kerti szerszámok vásárlásánál is jó, ha tudja, hogy vannak olyan tippek, trükkök és praktikák, amelyeket szükségszerű elvégezni az első használat előtt. Hallott már a kapák áztatásáról? Még nem? Akkor olvasson tovább!
Új kapát egyből az áztatóba
Tehát beszereztük a nekünk szimpatikus kapát, megrendeltük és néhány napon belül csöngetett a futár új kedvencünkkel. Kicsomagoljuk csodakapánkat és már látnánk is neki a munkának? Még ne tegyük! Az új kapákat mindenféleképpen érdemes az első munka előtt beavatni. Nem, nem kell semmilyen bonyolult feladatra gondolni, egyszerűen be kell őket áztatni.
Ezt a módszert már nagyapáink is használták, és hát ki más töltött volna el több munkaórát a kertben és a mezőn, mint a nagyöregek.
Lássunk is neki az áztatásnak! Keressünk egy nagyobb vödröt, zárt ládát vagy hordót, amibe bele tudjuk úgy meríteni a kapát, hogy annak nyelének egy részét is ellepje a víz. Hogy miért van erre szükség? A kapák nyele merev és kemény lehet. Bár a kapafejet egy ékkel már felszerelték rájuk (más modelleknél ezt szegeléssel vagy csavarozással is meg lehet oldani), a fej biztos rögzítését erősíti az áztatás.
A kemény nyél így felpuhul, a száradás után pedig nehezebben vetemedik meg és törik el. A fej rögzítésénél pedig megszívja magát, a fa anyaga megdagad és így még biztosabb tartást garantál a kapa fejének.
Az áztatás egyszerű folyamat, amelyhez bárki könnyedén találhat otthon megfelelő áztatóedényt.
Mennyi ideig tartson az áztatás?
A kapák áztatására szánjuk 12-24 órát. Időnként ellenőrizhetjük is, hogy áll a folyamat. Amikor azt látjuk, hogy a faanyag már jól megszívta magát, a kapa fejénél is megfelelően bedagadt, akkor kivehetjük a vödörből és megszáríthatjuk.
Száradás után neki is láthatunk a munkának. Ezt a folyamatot érdemes akkor is elvégezni, ha a szerszámot hosszú időn keresztül nem használtuk. Az áztatás lehetővé teszi, hogy a kapa teljes egésze rugalmasabb és lágyabb legyen. Ennek köszönhetően pedig hatékonyabban és biztonságosabban fogunk tudni dolgozni vele.
Hiányzik még valamilyen kerti szerszám az eszköztárából? Eltörött az összes vödör otthon? Szerezze be tőlünk gereblyéjét, lapátját és ásóját is!