Noha az ipari kormot ellenőrzött körülmények között gyártják – igen, gyártják, hogy aztán felhasználják elsősorban a gumiiparban –, a hétköznapi emberek sokkal kellemetlenebb formájában találkoznak ezzel az apró részecskékből álló eleggyel. Egyrészt a belsőégésű motorok működése nyomán keletkezik, másrészt a fosszilis tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezések egyik melléktermékekén jön létre. A korom jelenléte a redukáló, azaz London-típusú szmog kialakulásának egyik alapfeltétele. A környezetszennyező füstköd súlyosan károsítja az egészséget, nagyban hozzájárul többek között az asztma kialakulásához.
Nagy károk okozója
A korom nemcsak az élőlények szervezetére jelent nagy veszélyt, hanem a fűtőberendezésben is komoly károkat tehet, ellehetetlenítve a szerkezet zavartalan működését. Ha a füstcső elkormosodott, az beszűkíti a kémény füstjáratát. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tűz nem az elvárható hatásfokon ég, nyugodtan gyanakodhatunk arra, hogy eljött az ideje a koromtalanításnak. Kéményseprőmesterek is alátámasztják, hogy mindössze 1 milliméter korom már 5%-os hatásfokromláshoz vezethet a szilárd tüzelésű berendezések esetében, azért néhány hetente mindenképp célszerű elvégezni a füstjáratok tisztítását. Ráadásul a lerakódott korom – na meg a kátrány – akár meg is gyulladhat az átforrósodott kéményben, a tűz pedig átterjedhet a padlástérre, borzasztó nagy károkat okozva a tulajdonosnak.
Egyszerű, ám hatékony óvintézkedések
A kémény rendszeres ellenőrzése elkerülhetetlen, ha szeretnénk, hogy a fűtés a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb legyen. Szerencsére rendelkezésünkre állnak bizonyos eszközök, amelyekkel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat – ezek közé tartozik a roppant praktikus koromtalanító. Ez az adalékanyag meggátolja a korom lerakódását, ezáltal javítva az égés hatásfokát. Kazánban, kandallóban, cserépkályhában, vagyis bármilyen szilárd tüzelésű fűtőberendezésben lehet és érdemes használni.
A fűtőkészülék hosszú élettartamának, hatékony és biztonságos működésének záloga a rendszeres és szakszerű karbantartás, és a megfelelő adalékanyagok, eszközök használata. Ne spóroljon ezeken, egyszerűen nem éri meg!